ПДАУ та Опішнянська селищна громада: нові можливості для співпраці

 

19 квітня представники ректорату Полтавського державного аграрного університету на чолі з ректором Олександром Галичем відвідали з робочою поїздкою Опішню.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Делегацію ПДАУ зустрів голова Опішнянської селищної ради Микола Різник, який ознайомив гостей із перспективними напрямами розвитку Опішнянщини, зокрема з роботою комунального підприємства «Опішня-Агро», яке займається вирощуванням зернових культур, овочів, фруктів і ягід, комунального підприємства «Опішнянська артіль», яке зберігає традиції місцевого гончарства, а також із діяльністю етнопоселення «Старий Хутір», яке пропонує туристам відпочинок у традиційному українському стилі, а ще презентував ключові елементи стратегії розвитку громади.
Ділова поїздка виявилася досить плідною – було підписано три меморандуми про співпрацю.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Перший меморандум про співпрацю між ПДАУ та Опішнянською селищною радою Полтавського району Полтавської області підписали ректор ПДАУ Олександр Галич та голова селищної ради Микола Різник. Мета меморандуму – сприяння розвитку освіти і науки в регіоні, реалізація науково-освітніх програм і проєктів, зміцнення матеріально-технічної бази сторін і найбільш повне задоволення їх потреб щодо виконання завдань освітньої та наукової діяльності.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Другий договір про співпрацю ректор Університету Олександр Галич підписав із директором комунального підприємства «Опішня-Агро» Опішнянської селищної ради Наріманом Ібрагімовим. Мета меморандуму – об’єднання зусиль щодо реалізації програм академічної мобільності для учасників освітнього процесу у закладах вищої освіти та сприяння розвитку освіти й науки в регіоні, реалізації науково-освітніх програм і проєктів, зміцнення матеріально-технічної бази сторін-підписантів і найбільш повне задоволення їх потреб щодо виконання завдань освітньої та наукової діяльності.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Після підписання меморандумів представники ректорату ПДАУ відвідали теплицю КП «Опішня-агро», де ознайомились із сучасними технологіями вирощування овочів і фруктів.
У КП «Опішнянська артіль» гостям провели майстер-клас із ручного ліплення опішнянської традиційної іграшки, що популяризує опішнянську кераміку. Адже Опішня – гончарна столиця України. Під час майстер-класу гості змогли власноруч виліпити з глини сувеніри на згадку про візит до Опішні.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Наостанок делегація ПДАУ відвідала етнопоселення «Старий Хутір», де ректор ПДАУ Олександр Галич і директорка Марина Куденець підписали третій меморандум про співпрацю. Мета меморандуму – співпраця у сфері навчальної, методичної, науково-дослідницької роботи, інформаційних і консультативних послуг, взаємного обміну досвідом і підвищення кваліфікації з метою забезпечення розвитку туризму, зокремазеленого та сільського туризму, вдосконалення туристичної інфраструктури, популяризації туристично-рекреаційного потенціалу, створення сприятливих умов для туристичної діяльності, активізації створення та просування конкурентоспроможного туристичного продукту, реалізації перспективних ініціатив та інноваційних туристичних проєктів у Полтавській області. Також гості скуштували автентичну страву – качану кашу.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Візит ректорату ПДАУ до Опішні став важливим кроком у розвитку співпраці між Університетом ігромадою. Сторони домовилися про подальшу співпрацю у сфері освіти, науки, туризму та інших.